Вместо кукли и игралки ето ви, дечица малки, с

...
  Вместо кукли и игралки ето ви, дечица малки, с
Коментари Харесай

Колко мило, колко сладко е при мама и при татко! ♥ Чичо СТОЯН

 

Вместо кукли и игралки
ето ви, дечица дребни,
с моя привет и честитка
тази скромна пъстра китка.
(От „ Посвещение ”)

Близо 100 години са минали от появяването на една тънка брошура със стихотворения, наречена „ Детска китка “. Неин създател е Стоян М. Попов или Чичо Стоян – псевдоним, с който той остава в литературата ни за деца и до през днешния ден. Съдбата на поета Стоян М. Попов е от най-щастливите – неговите звучни, ведри стихотворения „ При мама и при баща “, „ Сърдитко “, „ Мойто бебе “, „ Щъркел пъстър дългокрак “ и редица други са познати и обичани от всички генерации български деца към този момент близо век. Неизменно присъствуват в читанките и поетичните сборници, предават се от родители на деца. Но евентуално малко на брой от по-новите генерации, които рецитират неговите песни, знаят кой е поетът с това толкоз предразполагащо име – Чичо Стоян.

Стоян М. Попов е роден в 1865 година в село Дивотино, Софийско. Мечтата на родителите му да отгледат наследник духовник го води в семинарията. Там обаче жадният за каузи, за деен труд юноша не устоя и напуща, без да е съумял да приключи образованието си. Той трябвало самичък да обезпечава прехраната си и самичък да се образова. Младият Стоян М. Попов не се е срамувал от никаква работа и нито за миг не е преставал да чете. Неговото неизменност и ученолюбивост биват възнаградени – скоро Стоян Попов се подрежда измежду изтъкнатите за времето културни деятели в страната. Всъщност най-голяма популярност, всеобщо самопризнание му донасят детските му стихотворения. Но до тяхната поява, а и по-късно неуморният културен деец и жител с блестящо родолюбиво и обществено възприятие отдава силите и силата си и в други области. На първо място в театъра – той е един от най-преданите и най-активни радетели на българския спектакъл при започване на нашия век. Стоян М. Попов провежда театрални трупи, самичък участвува в представленията като артист и режисьор. Той е от основателите за построяването на дъсчен спектакъл в Пловдив по време на първото българско ревю. Свързал живота си с една от огромните ни актриси от това време Роза Попова, Стоян М. Попов до края на дните си остава в плен на театралното изкуство.

Стоян М. Попов стартира своята поетична активност със стихотворения за възрастни. Първата му книга „ Сбирка стихотворения “ демонстрира мощно гражданско възприятие, съчувствие към тежката орис на бедните и отрудени хора, както и неизтощимото му усърдие. Стоян М. Попов е рядко деен, неуморен – темпераментното му перо основава стихове, поеми, пиеси.

И по този начин досега, в който той открива своето същинско място в поезията, до 1898 година, когато се появява „ Детска китка “ – стихосбирка за деца, отпечатана като приложение на известното детско списание „ Звездица “. Големият триумф на тази дребна по размер брошура слага началото на една щастлива поетична орис. Родители и деца, учители посрещат стихотворенията на Стоян М. Попов възторжено.

(Чичо Стоян, 1936 г.)

Братче и сестриче

Своето сестриче
Тодорчо обича,
като се разсъни,
все при него тича.

Лицето му гали,
милва, гъделичка,
а когато стане –
храни го с лъжичка.

...

Стиховете на Чичо Стоян за дребните се явяват във време, когато от христоматиите и читанките са известни творбите на Петко Рачов Славейков, Васил Попович, Иван Вазов и Константин Величков. Новото, което поетът внася, се състои в метода, по който той показва пред децата света, в тона, с който води диалога си с тях. Без наставление и директни възпитателни ударения и в това време без изкуствено да се вдетинява, да се старае да „ слезе “ до дребните, до тяхното световъзприемане и реакции. 

Хуморът на Чичо Стоян е вежлив, доброжелателен — играта може да се трансформира в рев, само че той в никакъв случай не е дългогодишен, тъй като неприятното въодушевление в детството е единствено момент. Стиховете на Чичо Стоян покоряват с щедростта на настроението, с естествено предадения свят на детските игри, с песенния стих. Издавани неведнъж в обособени книжки („ Залъгалки за дечица дребни “, „ Чичов подарък “, „ Чичова брошура “, „ Анка и Писанка “), стихотворенията на Чичо Стоян за дребните са от най-ценните постижения на детската ни лирика. Те са били образец и за идващите генерации български писатели със своята непрестореност, с искреността си, с обичта, която Чичо Стоян е вложил в тях.
(думи на Божанка Константинова в встъпление към книжката „ Сърдитко ” на Чичо Стоян)

...

При мама и при баща

Колко благо, какъв брой сладко
е при мама и при баща!
Те за нас се доста трудят,
те за нас се рано будят.
Щом очите си отворим,
със кого ще заговорим?
С нашта мама, кротка, блага,
със зората подранила.
Тихо баща да разсъни
да отиде да се труди –
да печели и набави
облекла и обувки здрави,
и тетрадки, и химикалки
за дечицата си малки…
Колко благо, какъв брой сладко
е при мама и при баща!

...

Играчка плачка

Играл зайо, играл байо,
паднал зайо, блъснал се.

Ударил се, разплакал се,
от играчка – ей ти плачка!

Дошла жаба – стара баба;
хванала го, вдигнала го.

Видели се, засмели се,
та от плачка отново играчка!

Снимка: Българска Държавна организация „ Архиви ”
Илюстрация брошура: chitanka.info

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР